top of page

Wat doe je als coach als je klant zegt: ‘Ik weet niet wat ik wil…’


  • Coachen is oplossingsgericht.

  • Bij coachen komt het antwoord van de klant zelf.

  • Coachen is niet adviseren of oplossingen aanbieden.

Maar wat als je klant blijft hangen in een klaagzang over zijn leven? Elke keer als je de vraag stelt “wat wil je dan wel?”, krijg je als antwoord “ik weet het niet!”


Geef je dan toch maar toe aan de verleiding om jouw ideeën voor te leggen aan je klant?

Ga je jouw klant overtuigen van de mogelijkheden die jij wel ziet? Wie is hier dan aan het werk?


Als coach is luiheid een zeer gunstige eigenschap. Het is niet aan jou om het harde werk te doen. Het is aan jou om je klant te doen werken.Hoe kan je jouw klant in beweging krijgen?


Een belangrijk principe (en het komt van Milton Erickson) is dat weerstand áltijd te maken heeft met de ecologie. Het niet weten is een manier van het onbewuste om voor zichzelf te zorgen. Als coach dien je daar te allen tijde respect voor te tonen. En als jij één van jouw goedbedoelde voorstellen in de schoot van je klant wil leggen, dan heeft je klant niet geleerd om respect te hebben voor zijn onbewuste.

Jouw uitdaging als coach is in eerste instantie om bewustwording te creëren voor de klant, wat is de positieve intentie achter het niet weten? Welk voordeel hangt er vast aan het niet weten?


Door bewust te worden van dit voordeel, wordt het voor de klant mogelijk om een keuze te maken. Heel vaak heeft het voordeel te maken met een vorm van zelfbescherming. Het is belangrijk voor de klant om zichzelf te durven afvragen of hij of zij die zelfbescherming nog nodig heeft? Misschien is dat een oud patroon die nu niet langer nuttig is.

Als de klant wel denkt dat hij die bescherming nog nodig heeft, dan is het bouwen aan meer zelfvertrouwen en meer veerkracht een noodzakelijke stap voor dat je kan beginnen aan het neerzetten van je doelen.


Doelen bereiken, veerkracht en zelfvertrouwen vergroten, het zijn twee zeer vaak voorkomende coach-onderwerpen. Heb jij behoefte aan meer tools om je klant hierin te begeleiden? Dan is NLP misschien wel jouw ding!

Kom ontdekken wat Neuro Linguïstisch Programmeren voor jou kan doen op één van onze gratis info-momenten https://www.happycoach.be/gratis-aanbod

111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page