top of page

Durf jij JA zeggen?



Een volledig commitment geven aan jezelf, durf je dat?

Ik heb zo’n drie jaar geleden een belofte gedaan aan mezelf, om ten volle vanuit mijn kracht te leven, om mijn beslissingen niet langer te nemen vanuit mijn ‘kleine zelf’.

Dit is de zwaarste belofte die ik ooit heb gemaakt.

Hoe verleidelijk is het niet om soms eens voor de makkelijke weg te kiezen, om vanuit angst een uitdaging niet aan te gaan. Leven vanuit je kracht vraagt om zoveel eerlijkheid over je motieven, over je gewenste resultaten en soms botst het.

Het maakt een einde aan pleasen en voorzichtig zijn. Het kan confronteren en in beweging zetten. Jezelf en de ander(en).

Het zet je sowieso op je eigen pad!

Er zit een leider in jou. Een leider volgt niet graag, een leider kiest niet voor het vertrouwde. Een leider kiest voor waar hij in gelooft. Een leider vertrekt vanuit zijn eigen missie en visie.

Soms schreeuwt het van binnen in mij, kunnen we niet voor één keer nee zeggen tegen die kracht?

We kunnen dat!

Maar we weten dat het ons niet gelukkig maakt.

Dat is de strategie die ik met jou wil delen.

Als je eens in de verleiding komt om ‘nee’ te zeggen, ‘nee tegen je eigen kracht en ja tegen het gemak’:


· Laat die mogelijkheid gewoon even toe.

· Het kan, ik kan ‘nee’ zeggen en wat gebeurt er dan?

· Waar brengt die ‘nee’ mij en is dat wat ik echt wil?

· Wat wil ik wel?


Een voorbeeld

Ik geef een opleiding in een bedrijf. Aanleiding is dat mensen niet voldoende oplossingsgericht met elkaar communiceren. Er wordt meer energie en aandacht gegeven aan het zoeken van de schuldige, dan aan de vraag ‘hoe gaan we nu verder?’

De deelnemers zijn niet blij dat ze naar een opleiding moeten komen. Ze vinden het een foute inschatting van het management dat ze die opleiding nodig hebben.

Ik merk inderdaad dat dit team onderling zeer oplossingsgericht communiceert. Mijn tweede observatie is dat hun taal enorm verandert als mensen er niet zijn, als ze over anderen praten.

Vanuit mijn kracht wil ik dit bespreekbaar maken. Het hoort bij mijn taak om hen die feedback te geven. Maar het heeft me een halve dag gekost om die mensen hun vertrouwen te winnen. Als ik nu dat soort delicate feedback geef, loop ik het risico dat de motivatie voor de rest van de training weer zakt.

· Ik voel dat het bij mijn leiderschap hoort om dingen te benoemen. En ik voel de ‘nee’, het zou nu gewoon makkelijker zijn om verder te gaan met mijn training en om de voorziene oefeningen te doen in de namiddag.

· Dat is zo, dat zou makkelijker zijn.

· Dan ben ik om 17.00 uur klaar en heb ik het gevoel dat ik laf ben geweest en mijn geld niet verdien. Wil ik dat gevoel? Echt niet!

· Wat wil ik wel, ik wil alles gedaan hebben binnen mijn mogelijkheden om deze groep te respecteren en te waarderen voor hun inzet én ik wil ze laten zien waar de ruimte is om nog te groeien, als individu, als team en als organisatie.


Wil jij een échte JA geven aan jouw kracht en jouw leider?


Woensdag 29 november geef ik samen met Sabine een digitaal info-moment over ons jaartraject, 'On top of the world' Training van Body & Mind

Stuur een mailtje naar emilie@happycoach.be als je er graag bij wilt zijn!










34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page