Stap eens in een luchtballon

Zat jij ooit al in een echte luchtballon?
Ik niet.
Maar in gedachten, maak ik heel vaak een uitstapje met een mooi gekleurde luchtballon.
Ons brein heeft een heel nuttige capaciteit, eentje die ons leven een pak makkelijker kan maken. Wij zijn in staat om vanuit verschillende perspectieven naar een bepaalde situatie te kijken.
Als je empathisch bent, dan ga je even in de schoenen van de ander staan. Je kijkt naar de wereld vanuit zijn of haar standpunt.
Daarnaast zijn nog zoveel meer perspectieven die je kan innemen.
Spelen met afstand is er één van.
Als je met je neus op een bepaalde situatie zit, dan neem je die op een andere manier waar dan als je even wat meer ruimte creëert tussen jou en de situatie.
Afstand helpt om zaken te relativeren, maar ook om makkelijker een oplossing te zien.
De positie van waaruit je naar iets kijkt, heeft een grote invloed op wat je waarneemt. Als we ergens (te) dichtbij staan, dan hebben we de neiging om daarop in te zoomen en om onze wereld te beperken tot die ene situatie.
De luchtballon kan je helpen in de kleine dingen des levens. Laatst kwam onze zoon thuis met de mededeling dat hij zijn jas kwijt was. Een jas waar ik zelf een emotionele waarde aan koppel. Ik voelde de emotie in mij opkomen toen hij het zei. Ik zag ook in zijn ogen dat hij het zelf heel erg vond. Door in mijn luchtballon te stappen, kon ik de zaak relativeren en parkeren tot de volgende dag om dan met hem mee te gaan zoeken op school. Zo konden we nog genieten van een fijne avond én alle dank aan zijn juf want zij heeft de jas teruggevonden.
Daarnaast is de luchtballon ook behulpzaam voor de grotere vraagstukken.
Het helpt je om moeilijke situaties te verwerken, om je verantwoordelijkheden beter te begrenzen én je ziet makkelijker oplossingen.
Het grote voordeel als je imaginair in een luchtballon stapt, is dat je zelf keuze hebt hoeveel afstand je wilt nemen ten opzichte van een bepaalde situatie. Te ver is niet goed, want dan voel je geen betrokkenheid meer, te dichtbij is ook niet handig want dan kan je de zaak niet relativeren.
Je hebt een afstand nodig waarbij je merkt dat JIJ meer bent dan de situatie en waarbij je voelt dat deze situatie niet bepaalt wie jij bent. Jij bepaalt hoe jij met de situatie wil omgaan.
Dat is de basishouding van #BEYELLOW, jezelf zijn zonder zever.