top of page

Over het vinden van mogelijkheden binnen beperkingen, ook in corona tijden.


De dag begint niet goed.

Mijn korte lontje naar de kinderen toe verraadt me. Er zit boosheid en angst in mijn lijf. Ik heb het niet onder controle. Er wemelt een virus rond die opnieuw dreigt ons land plat te leggen. Onze twee schatten vragen om aandacht en liefde terwijl ik in mijn hoofd een stem hoor die me vertelt dat ik daar geen tijd voor heb.

Ik word geleefd.

En dat is nu exact wat ik niet wil.

Het is niet leuk om deze realiteit onder ogen te komen, maar mijn kop in het zand steken zal me zeker geen stap vooruit helpen.

Ik zeg tegen de kinderen dat ik even in de keuken ga zitten. Zij spelen. De ruzie van net is alweer van hen af gegleden.

Mijn laatste boek is gestoeld op drie basisprincipes.

  • Iedereen heeft een IK kracht in zich

  • We leven van binnen naar buiten

  • We zijn verantwoordelijk voor de vervulling van onze waarden

Ik heb een IK kracht. Ik 'weet' dat. Maar dat rationeel besef is niet genoeg. Ik sluit mijn ogen.

Ik heb aandacht voor wat er is. De vreemde sensaties in mijn lichaam, de beelden die spontaan achter mijn ogen verschijnen. Alle woorden die ik mezelf vertel. Ik merk ze op en adem verder.

Je IK kracht is de combinatie van de bijzondere ervaring van zijn wie je bent met de keuze van de waarden jij in het leven wilt uitdragen. Vanuit je IK kracht weet je dat je iets hebt bij te dragen aan de wereld. Je bent hier niet alleen om op een comfortabele manier je leven te leven. Vanuit je IK kracht weet je waarom je hier bent. Je weet dat jij het in jou hebt om een écht verschil te maken in de wereld. Onderweg kom je nog wel je angsten en je twijfels tegen. Dat is nu net waar het om gaat, dat je je niet langer laat vangen door deze emoties. Deze gevoelens zijn een restant van wat we ooit hebben mee gemaakt. Ooit waren we afhankelijk. Ooit hadden we de ander nodig om ons veilig te voelen.

Leven vanuit je IK kracht geeft je onafhankelijkheid. We hebben de ander niet meer nodig om ons goed te voelen. Die stiekeme hoop dat een ander jou zal redden of voor jou zal zorgen, maakt plaats voor emotionele onafhankelijkheid. En begrijp me niet verkeerd, hierdoor word je geen eenzaat. Het zorgt er juist voor dat je je oprecht met een ander kan verbinden.

Het corona verhaal is een enorme uitdaging. De maatregelen voelen als een aanslag op onze onafhankelijkheid, terwijl het doel ervan is om te zorgen voor onze veiligheid en gezondheid. Wat is hier zo lastig aan? We krijgen voortdurend de boodschap dat wat andere mensen doen, bepalend is voor onze gezondheid. Ons leven ligt bijna letterlijk in de handen van een ander, van onbekenden. Hoe eng is dat?

Het tweede principe van mijn boek zegt juist dat wij, vanuit onze innerlijke wereld verantwoordelijk zijn voor wat we waarnemen in de uiterlijke wereld. Angst zorgt ervoor dat onze aandacht gaat naar alles wat mis kan gaan. Moeten we dan naïef zijn? Helemaal niet. Maar ik denk dat we niet mogen vergeten dat we zelf ook nog steeds invloed hebben op ons leven en op ons goed voelen.

Als ik deze morgen gewoon verder ga met geïrriteerd zijn en boos zijn, dan creëer ik een andere dag dan als ik me even terug trek voor een emotionele reset. Ik begrijp mijn eigen angsten en onmacht en ik herinner mezelf eraan dat ik vandaag de kans heb om een leuke mama te zijn, een goede coach die mensen weer een stap verder helpt en een liefdevolle partner. Het is aan mij. En dat valt niet te ontkennen. Binnen de beperkingen van de maatregelen en ook met de eventueel verminderde inkomsten, blijven we veel mogelijkheden hebben. Als we niet naar die mogelijkheden handelen, dan worden we blind voor alles wat nog kan.

Sluit je ogen (na het lezen van deze zin) en neem gewoon even van mij aan, dat jij méér bent dan alles wat je nu waarneemt in je lichaam en in je hoofd. Adem. Adem bewust. Alles wat er is, mag er zijn. En er is meer. Jij bent meer. Jij bent diegene die alles heeft overleefd tot nu toe. Jij bent degene die ergens in jou keuze heeft hoe jij het beste van deze dag kan maken.

Wil jij graag meer lezen over deze principes? In het boek BEYELLOW vind je de volledige visie achter deze principes én allerlei praktische oefeningen om meer en meer vanuit je IK kracht te leven.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page