top of page

Maak een einde aan je miserie


Laten we heel eerlijk zijn, een mensenleven bevat mooie momenten maar helaas krijgen we ook wat miserie te verwerken. Die kan in allerlei vormen verschijnen. We komen allemaal wel eens in situaties terecht waarin we liever niet zouden komen. In het ideale geval leren we er iets van. We ontdekken onze eigen kracht door de moeilijke situatie die we hebben doorstaan. Om die les eruit effectief uit te halen, is er een belangrijke voorwaarde. 

Als je een voorstelling maakt van een pijnlijke situatie, dan herinner je meestal het ergste moment. Als je die film terug afspeelt, dan lijkt die op een bepaald punt vast te blijven hangen. Alsof je gevangen zit in je eigen miserie. Neurologisch is dat ook wat er gebeurt.

Stel dat je ooit bent gepest op school, dat was verschrikkelijk. Kans is groot dat als je aan die periode terugdenkt, dat je de ergste scenes voor je ziet. Als we terugdenken aan iets uit het verleden wat ons toen pijn deed, ervaren we vaak nu nog diezelfde pijn. Dat hoeft niet, daarom deze tip.

 

Je kan zelf een einde te maken aan de miserie. Stel jezelf de vraag: “Wanneer was het weer oké?” Daarmee bedoel ik niet dat alles zomaar vergeten is. Die vraag gaat over de feiten, niet over de emoties. Was het pesten voorbij als de bel ging? Was het pesten voorbij als je terug thuis was? Op welk moment was jij (ook al was het maar voor even) weer veilig?

Waarom is het belangrijk om dit te weten? Omdat je de herinnering anders zal beleven als je doorkijkt tot het EINDE. Omdat je daarmee je bewustzijn een signaal geeft dat het VOORBIJ is. Als de situatie voorbij is én jij kijkt ernaar, dan betekent dat sowieso dat JIJ STERKER bent dan de situatie!

Hoe meer je vanuit die positie naar een pijnlijke ervaring kijkt, hoe makkelijker je deze zal verwerken en een plek kunnen geven.

Deze manier van kijken naar je herinneringen kan je gebruiken als het gaat over pijn uit het verleden. Daarnaast is deze techniek ook zeer nuttig om een einde te maken aan momenten die jou stress geven gedurende de dag. Maak een duidelijk einde aan die meeting, aan dat project en aan je werkdag. Het zal je helpen om makkelijker te ontspannen.

Het einde van je miserie, kan dan het begin worden van je leren of je plezier!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page