top of page

Hoe vaak hoor jij: 'Ja, maar...' van je coachklanten?

Een heel groot stuk van ons werk als coach, is mensen begeleiden naar bewustwording. Het is voor onze klant vaak een enorme verheldering om te beseffen dat er een oud patroon verstopt zit achter hun huidige manifestatie. ‘Ik stel uit omdat ik bang ben om te falen’ of ‘ik ga het gesprek uit de weg omdat ik bang ben om de ander te kwetsen.’

De volgende stap is de stap naar verandering. We creëren een duidelijk beeld van de gewenste situatie, koppelen er mogelijk nog een hulpbron aan. En dan komt die ‘Ja, maar..’

Wil je klant niet veranderen? Heb jij de oefening niet goed uitgevoerd? Wat is hier aan de hand?Veel coachwerk is gericht op de bewuste geest. We werken met de patronen waar de klant zich bewust van is. Wat met al die onbewuste patronen? Ze hebben een enorme impact op het functioneren. Coaching wordt veel efficiënter als we een communicatielijn kunnen creëren tussen de bewuste en de onbewuste geest van onze klant.

Onze onbewuste geest is de plek waar we alles bijhouden, waar we betekenis geven aan onszelf en de wereld. De onbewuste geest is ook de plek die ervoor zorgt dat we nieuwe patronen kunnen aanleren en installeren in onze gewoontes.

Dokter Milton Erickson was psychiater in Phoenix Arazona. Hij raakte op jonge leeftijd verlamd door polio. In de periode dat hij aan zijn bed gekluisterd was, heeft hij zijn zintuigen getraind om de kleinste veranderingen waar te nemen in de non verbale communicatie van zijn gezinsleden. Later heeft deze vaardigheid ervoor gezorgd dat hij merkte dat mensen meerdere keren tijdens een gesprek in een lichte trance gaan. Ze maken een ander soort connectie met zichzelf. Hij is dit gaan onderzoeken. Trance is voor hem een zeer natuurlijk gegeven. Sterker nog, hij zegt dat we zonder trance-momenten niet zouden overleven, we kunnen niet alle info verwerken die op ons af komt. Af en toe stappen we heel even ‘uit’ die bewuste geest. We gaan even staren, zijn heel even op een andere wereld. Dat zijn momenten dat we spontaan contact zoeken met onze eigen onbewuste geest. Dat brengt ons bij het tweede principe van Ericksoniaanse Hypnose. Elke trance is een zelf-trance.

Je kunt leren om een omgeving te creëren zodat je klant met zijn aandacht naar binnen gaat. Maar of hij werkelijk gaat communiceren met zijn ‘andere geest’ is een keuze van de klant. Dit werk is uitnodigend, niet autoritair.

Dokter Milton Erickson gelooft in de wijsheid en de creativiteit van de onbewuste geest. We dragen alle oplossingen in ons, als we de juiste vraag stellen aan de onbewuste geest.


Bij Happy Coach geven we opleidingen rond Ericksoniaanse Hypnose in samenwerking met Anné Linden. Zij heeft de laatste jaren van zijn leven met dokter Milton Erickson gestudeerd.

Op donderdag 29 april geef ik een gratis info avond over deze materie. Via zoom van 19.30 uur tot 21.30 uur. Je kan je aanmelden door mij een mail te sturen emilie@happycoach.be of via de website https://www.happycoach.be/ericksoniaanse64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page