top of page

Overtuig je baas

Het is niet altijd even makkelijk om een gesprek aan te gaan waarin je een idee van jezelf wilt verdedigen. Daarnaast zijn we ook nog eens zo geconditioneerd dat we moeten knikken naar iemand die ‘hoger’ staat dan wij.

Maar wat als je nu gewoon een goed idee hebt en dat graag met je baas wil delen?

De eerste en zeer noodzakelijke stap, is dat je jezelf het recht geeft om te spreken. Als je in je hoofd, de vraag stelt ‘wie ben ik?’ om dit te mogen zeggen, dan zal je twijfel uitstralen in je gesprek. Jij bent een medewerker met recht van spreken. Je hebt misschien niet het recht om je idee op te dringen, maar zeker wel om het te vertellen.


5 tips

Meer dan jouw voordeel! Belangrijk is dat je jouw idee kunt kaderen in een grotere win. Als het enkel om een persoonlijk voordeel gaat voor jezelf, sta je minder sterk dan als je laat zien dat je ook hebt voor het welzijn van de hele afdeling of misschien wel van de hele organisatie.

Bouw je argumenten op in twee richtingen. Je kan iemand motiveren door hem te laten uitkijken naar plezier én door pijn te vermijden. Dat betekent dat je in je argumenten zowel ruimte moeten hebben voor de voordelen van jouw idee én voor de mogelijke nadelen als jullie het niet doen. Bijvoorbeeld: we willen een teamdag. Omdat dit ons team sterker kan maken en we daardoor elkaar meer gaan helpen. En als we het niet doen, ben ik bang dat we meer en meer allemaal van op een eilandje gaan werken, ieder voor zich.

Luister naar de weerstand. Een zeer cruciaal punt in een overtuigend gesprek is hoe je omgaat met de weerstand van de ander. Het zal zelden gebeuren dat iemand onmiddellijk ‘ja’ zal zeggen tegen jouw idee. De ander moet dat idee verwerken en komt daarbij waarschijnlijk een paar hindernissen tegen. Het is belangrijk om aandacht te durven geven aan die hindernissen. Luister ernaar, vat samen en ga op zoek naar een oplossing.

Rond je gesprek af met een duidelijke afspraak Als je wilt dat er geen gevolg komt aan je gesprek, maak dan een zeer concrete afspraak. Wie gaat wat doen, tegen wanneer? En wanneer komen jullie op dit gesprek terug?

Door het toepassen van deze tips, maak je de kans zo groot mogelijk dat je serieus wordt genomen met je idee. Ik kan je geen garantie geven dat je altijd zal krijgen waar je om vraagt.

Overloop na je gesprek opnieuw de 5 tips en kijk waar je de volgende keer mogelijk nog iets meer aandacht aan kan geven.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page