Elke duurzame groei komt voort uit acceptatie.
We zijn zo geneigd om bij alles commentaar te geven en een uitspraak te doen (hardop of stil) over hoe het anders had moeten zijn of kunnen zijn.
· Die auto voor je zou naar het rechter vak kunnen gaan.
· Je baas zou wel eens een compliment mogen geven.
· Je kinderen moeten dringend leren om meer respect te tonen.
· Je zou zelf eens wat moeten doen aan je conditie.
· Het is toch belachelijk dat je mensen blijft pleasen terwijl je weet dat je er niets voor terug krijgt.
Dit soort zinnetjes zijn een verslaving voor ons brein. Die afkeuring zorgt voor een stress reactie en zet ons in een vecht- vluchtreactie. Zo zijn we niet op ons best. Of het nu gaat om een situatie, een andere persoon of je eigen gewoontes, al het commentaar dat iets anders zou moeten zijn dan hoe het nu is, is nefast voor ons en toch blijven we dat doen. We blijven die stress creëren omdat we ons onbewust bedreigd voelen. Ons leven zou makkelijker en beter zijn als de wereld buiten ons anders zou zijn. Dat is de rode draad in ons commentaar. En het haalt ons weg van acceptatie en innerlijke rust.
‘Het is wat het is’, is goede raad.
Dit moment is wat het is en dat zal je niet veranderen. Het enige wat we kunnen veranderen is de toekomst. We kunnen doelen stellen en hard werken, onze zelf discipline bijspijkeren en als we niet opletten onze geliefden uit het oog verliezen, ons lichaam negeren en nog doorgaan.
Het niet accepteren van de huidige realiteit én van je huidige zelf, kan twee gevolgen hebben. Of je gaat vechten of je geeft op. Beide opties hebben zo hun nadelen.
Vechten | Opgeven |
Steeds meer willen bewijzen | Steeds grotere overtuiging dat het niet uitmaakt |
Continu opbouw van stress | Risico op binnen vetten en piekeren |
Geloof alleen in mezelf als ik mijn doelen haal | Geloof niet dat ik meer kan, dit is het |
Hard voor zichzelf en voor anderen | Geluk is erg afhankelijk van de omgeving |
De ander staat vaak in de weg | De ander kan mij misschien helpen |
Wat kan je doen als je niet wilt vechten en ook niet wilt opgeven?
Je kan accepteren!
En veel mensen onderschatten hoeveel kracht het vraagt om te accepteren. Oprecht accepteren betekent dat je gelooft in jezelf dat je de situatie aan kan, dat je elke emotie kan verwerken, dat je niet hoeft weg te lopen of te vluchten.
Persoonlijk heb ik jarenlang voor de linker kolom gekozen, grenzen verleggen, mezelf altijd vertellen dat het nog beter kan. Vooral niet tevreden zijn met wat nu is want dan stop je met beter worden. Wat een strijd. Tegen jezelf, tegen de wereld, tegen de ander.
De stap om makkelijker te accepteren en ontspanning te vinden, was niet makkelijk. Tot dat ik ging ervaren dat je vanuit acceptatie nieuwe kansen krijgt. Er ontstaat, wat ik noem, de ‘moeiteloze zelfdiscipline’. Er is ruimte voor dankbaarheid. Ik zie kansen in plaats van obstakels waartegen ik moet vechten. Dat is voor mij ‘real power’!
Alle moetens kunnen loslaten.
Ademen.
Dit geeft ruimte voor verlangens.
Dat is de paradox, accepteren van het nu, betekent juist dat je vrij toegang hebt tot het zien van hoe het anders zou kunnen. Al die opties geven jou keuze, hoe zij jij het anders willen? Want natuurlijk heb jij het recht om een leven te creëren dat volledig bij jou past.

De manier waarop je dat gaat creëren verandert gewoon. Creëren vanuit acceptatie triggert geen faalangst, geen bewijsdrang. Het is een actieve deelname aan de flow van je leven.
Accepteren creëert een andere neurologische reactie, waardoor het veel makkelijker wordt om met je aandacht naar binnen te gaan. Jouw innerlijke wereld van gedachten en emoties (vaak onbewust) is van jou! Jij kan er op bezoek en je kan het zelfs herinrichten!
Accepteren |
Innerlijke rust |
Contact met diepere verlangens |
Creativiteit wordt wakker |
Ruimte voor verbinding met de ander |
Toegang tot je natuurlijke flow |
Maar hoe kom je bij de kracht die je nodig hebt om te accepteren? Om te vertrouwen dat je niet kopje onder gaat en om te weten dat je voldoende waard bent, ook als je niet elke dag opnieuw jezelf gaat bewijzen?

Je echte kracht is mogen zijn wie je bent. Dat betekent dat je jezelf ziet als een wezen met een kern (die nooit verandert) en met gedrag aan de buitenkant dat juist wel veranderlijk is.
Je kern is je veiligheid. Het kunnen afstemmen op je omgeving is je flexibiliteit. Beiden samen zorgen voor de kans om te kunnen accepteren wat nu is en om te kunnen creëren wat jij graag wilt. En dat is FULL POWER!
Comments