<![CDATA[Happy Coach]]>https://www.happycoach.be/blogRSS for NodeSun, 10 Nov 2024 19:16:05 GMT<![CDATA[Happy Tip: Stress voor de top]]>https://www.happycoach.be/post/happy-tip-stress-voor-de-top67307f344160a1b32d83542bSun, 10 Nov 2024 09:50:25 GMTEmilie Depuydt

 

Het woord stress wordt zo vaak gebruikt en zo vaak gevoeld, dat het bijna een vanzelfsprekendheid is geworden dat we stress hebben. De stressreactie in ons lichaam, bedoeld om ons extra alert te maken, krijgt vaak geen aandacht meer omdat we het zo beu zijn.

Stress in de file, stress als de kleine iets omslaat tijdens het ontbijt, stress dat die presentatie misschien toch niet goed genoeg zal zijn. Stress dat je niet gedaan krijgt wat er allemaal op je lijstje staat. Vraag is natuurlijk, is dat lijst realistisch en haalbaar?


De afgelopen dagen word ik ook geconfronteerd met de vraag: is de top haalbaar of niet. Komende woensdag vertrek ik dan eindelijk naar de Kilimanjaro. Voordeel is het vooruitzicht op een periode zonder file, zonder kinderen die iets laten vallen en zonder de vraag of mijn presentatie goed genoeg is. Dat kan ik allemaal achter mij laten.

De andere kant van de medaille is dat ik in een grote onbekendheid en onvoorspelbaarheid stap. Dat kan ook veel stress oproepen. De cruciale vraag is, vertrouw je erop dat alles goed komt?

Stress is oorspronkelijk bedoeld om ons leven te redden, maar is ons leven in gevaar?

Ons leven niet, ons ego…





Misschien haal ik de top niet. Kan mijn ego dat aan?

Hoe zou het zijn als ik bij thuiskomst moet vertellen dat het me niet gelukt is? Of omdat ik moest opgeven vanwege angst in de tent en de slaapzak? Of dat ik het gewoon te kou had en daar niet tegen kon?

Zou dat zo erg zijn?

Voor mijn imago wel. Ik overtref graag mezelf, die verrassing dat je meer kan dan je denkt, dat vind ik heerlijk. Maar moet dat altijd meer prestatie zijn? Misschien kan ik ook meer genieten van die berg? Of meer dankbaarheid voelen voor ons jaartraject en hoe heerlijk het is om dit samen met onze groep te kunnen doen. Misschien is er zoveel meer, naast de prestatie, of niet prestatie.

In mijn diepste ben ik ervan overtuigd dat presteren en bewijzen niet leidt tot duurzaam geluk. Genieten, dankbaar zijn en blij zijn met wie je bent wel.

En natuurlijk kan je jezelf daarnaast uitdagen om je grenzen te verleggen. Je voelt je veel vrijer om je grenzen te verleggen als je eigenwaarde niet afhankelijk is van je prestatie. Wat je waard bent, hoeft niet afhankelijk te zijn van wat je doet en wat je resultaat is. Als jij ervoor kiest om te focussen op ontdekken, groeien, genieten en dankbaarheid, dan creëer je veel meer kans om te slagen én dat geeft dan weer juist de moed en de energie om je ten volle in te zetten, zonder gehechtheid aan het resultaat.


Dus in alle eerlijkheid, ik weet niet of ik de top haal, maar ik vind het top om de uitdaging aan te gaan.  



Wil jij je eigen waarde voeden vanuit wie je bent?

Wil je met meer innerlijke vrijheid nieuwe doelen bereiken?

Wil je meer genieten en vanuit dankbaarheid leven?

Kies dan voor de POWER mindset!



Full POWER retreat

Gratis e-book Kies Kracht

]]>
<![CDATA[Accepteren is een daad van persoonlijke kracht]]>https://www.happycoach.be/post/accepteren-is-een-daad-van-persoonlijke-kracht67223c8944bc568480db8222Wed, 30 Oct 2024 14:42:06 GMTEmilie Depuydt

Elke duurzame groei komt voort uit acceptatie. We zijn zo geneigd om bij alles commentaar te geven en een uitspraak te doen (hardop of stil) over hoe het anders had moeten zijn of kunnen zijn.

·       Die auto voor je zou naar het rechter vak kunnen gaan.

·       Je baas zou wel eens een compliment mogen geven.

·       Je kinderen moeten dringend leren om meer respect te tonen.

·       Je zou zelf eens wat moeten doen aan je conditie.

·       Het is toch belachelijk dat je mensen blijft pleasen terwijl je weet dat je er niets voor terug krijgt.


Dit soort zinnetjes zijn een verslaving voor ons brein. Die afkeuring zorgt voor een stress reactie en zet ons in een vecht- vluchtreactie. Zo zijn we niet op ons best. Of het nu gaat om een situatie, een andere persoon of je eigen gewoontes, al het commentaar dat iets anders zou moeten zijn dan hoe het nu is, is nefast voor ons en toch blijven we dat doen. We blijven die stress creëren omdat we ons onbewust bedreigd voelen. Ons leven zou makkelijker en beter zijn als de wereld buiten ons anders zou zijn. Dat is de rode draad in ons commentaar. En het haalt ons weg van acceptatie en innerlijke rust.


‘Het is wat het is’, is goede raad.


Dit moment is wat het is en dat zal je niet veranderen. Het enige wat we kunnen veranderen is de toekomst. We kunnen doelen stellen en hard werken, onze zelf discipline bijspijkeren en als we niet opletten onze geliefden uit het oog verliezen, ons lichaam negeren en nog doorgaan.


Het niet accepteren van de huidige realiteit én van je huidige zelf, kan twee gevolgen hebben. Of je gaat vechten of je geeft op. Beide opties hebben zo hun nadelen.



Wat kan je doen als je niet wilt vechten en ook niet wilt opgeven?


Je kan accepteren!


En veel mensen onderschatten hoeveel kracht het vraagt om te accepteren. Oprecht accepteren betekent dat je gelooft in jezelf dat je de situatie aan kan, dat je elke emotie kan verwerken, dat je niet hoeft weg te lopen of te vluchten.


Persoonlijk heb ik jarenlang voor de linker kolom gekozen, grenzen verleggen, mezelf altijd vertellen dat het nog beter kan. Vooral niet tevreden zijn met wat nu is want dan stop je met beter worden. Wat een strijd. Tegen jezelf, tegen de wereld, tegen de ander.

De stap om makkelijker te accepteren en ontspanning te vinden, was niet makkelijk. Tot dat ik ging ervaren dat je vanuit acceptatie nieuwe kansen krijgt. Er ontstaat, wat ik noem, de ‘moeiteloze zelfdiscipline’. Er is ruimte voor dankbaarheid. Ik zie kansen in plaats van obstakels waartegen ik moet vechten. Dat is voor mij ‘real power’!


Alle moetens kunnen loslaten.

Ademen.


Dit geeft ruimte voor verlangens.


Dat is de paradox, accepteren van het nu, betekent juist dat je vrij toegang hebt tot het zien van hoe het anders zou kunnen. Al die opties geven jou keuze, hoe zij jij het anders willen? Want natuurlijk heb jij het recht om een leven te creëren dat volledig bij jou past.







De manier waarop je dat gaat creëren verandert gewoon. Creëren vanuit acceptatie triggert geen faalangst, geen bewijsdrang. Het is een actieve deelname aan de flow van je leven.


Accepteren creëert een andere neurologische reactie, waardoor het veel makkelijker wordt om met je aandacht naar binnen te gaan. Jouw innerlijke wereld van gedachten en emoties (vaak onbewust) is van jou! Jij kan er op bezoek en je kan het zelfs herinrichten!


Maar hoe kom je bij de kracht die je nodig hebt om te accepteren? Om te vertrouwen dat je niet kopje onder gaat en om te weten dat je voldoende waard bent, ook als je niet elke dag opnieuw jezelf gaat bewijzen?




Je echte kracht is mogen zijn wie je bent. Dat betekent dat je jezelf ziet als een wezen met een kern (die nooit verandert) en met gedrag aan de buitenkant dat juist wel veranderlijk is.

Je kern is je veiligheid. Het kunnen afstemmen op je omgeving is je flexibiliteit. Beiden samen zorgen voor de kans om te kunnen accepteren wat nu is en om te kunnen creëren wat jij graag wilt. En dat is FULL POWER!



Er is een FULL POWER retreat van 2 tem 7 januari in Andalusië


]]>
<![CDATA[Ontsla ze gewoon!]]>https://www.happycoach.be/post/ontsla-ze-gewoon671b80a751817f0606ea8798Fri, 25 Oct 2024 11:31:34 GMTEmilie Depuydt         

Ontslaan?

Wie?

En waaorm?





Oke, geef me even de tijd om dit uit te leggen.

Dit is een nieuwsbrief over verwachtingen, nu en vroeger.

Wellicht heb je ooit al ergens de wijze raad gehoord, zonder verwachtingen geen ontgoochelingen.

Anderzijds kan een verwachting ons ook blij maken. Het anticiperende geluk voor dat heerlijke moment, kan bijzonder waardevol zijn. Mijn dochter ‘geniet’ al drie weken van haar verjaardag, eind volgende week is het dan eindelijk zo ver. Mijn anticiperend geluk is vaak verbonden aan een moment van ontspanning en niets moeten. Die lege plek in mijn agenda voedt mij al tijdens de drukke dagen.

Maar wat als Jeanne, mijn dochter nu verwacht dat er een spectaculair feest komt, met honderden cadeaus en vele verrassingen. Dan ontstaat de kans wel dat ze ontgoocheld zal zijn.

Een verwachting die niet onder je eigen invloed valt, is kwetsbaarder dan een verwachting waarbij jij er zelf voor kan zorgen dat deze zal worden ingevuld.





Zelf heb ik jaren rondgelopen met een stille en ook wel wat verborgen verwachting. Ik had de verwachting dat iemand of misschien wel iets mij zou redden! Ik was niet in levensgevaar, maar ik voelde me op sommige momenten in mijn leven wel bijzonder slecht en was er absoluut van overtuigd dat geluk buiten mijn bereik was, behalve als er plots een redder zou verschijnen.

Niet bepaald een verwachting waar ik veel impact op had, in tegendeel, ik legde het letterlijk uit mijn handen. Dit had als effect dat ik elke ontmoeting ging onderzoeken vanuit de vraag: ‘wat kan de ander voor mij doen?’ En het zal je niet verrassen, dat ik dan uiteindelijk weer op de ontgoocheling botste dat het ook deze keer weer niet ging gebeuren!

Toen ik dat patroon door had, begon ik mensen te ontslaan

In mijn hoofd zei ik: ‘Ik ontsla -naam van de persoon- van de taak om mij te redden’

En dat was lastig en het gaf het me ruimte.

Na een tijdje ging ik een stap verder en deed ik hetzelfde met mensen uit mijn verleden. Want ook in het verleden kreeg ik niet altijd wat ik wou. En ergens in mijn onbewuste droeg ik die frustratie wel bij mij. Ik heb deze oefening met niemand face to face gedaan. Enkel in mijn hoofd. Mijn ouders, leerkrachten, vriendjes en vriendinnen,… één voor één heb ik ze ontslagen van de taak om voor mij te redden of om ervoor te zorgen dat ik me beter zou voelen.

Dat was mijn taak!

Het feit dat je mensen ontslaat, betekent niet dat ze uit je leven moeten verdwijnen. Het betekent dat je ruimte maakt voor echte verbinding.




]]>
<![CDATA[Lessen uit de bergen]]>https://www.happycoach.be/post/lessen-uit-de-bergen66e7feb36f7c522b408fd152Sun, 30 Jun 2024 06:18:28 GMTEmilie Depuydt



Vorige week leek mijn leven een postkaart.

Mijn eerste ervaring in de Franse bergen. Een totaal nieuw plaatje voor mij. Vanop het terras van de B&B was ik al helemaal onder de indruk, maar het leek precies of ik de schoonheid niet kon vatten. Ik miste een dimensie, ik bleef het zien als een postkaart, in 2D dus.

De volgende dag startten we de dag met 30 min bergop lopen en zien hoe ver je komt  

Zo krijgen de bergen wel snel een andere invulling, afzien in plaats van op een afstandje genieten! Maar dat is natuurlijk waarom we hier zijn en waarom we dit doen, hoogtemeters maken en conditie opbouwen. Want met ons jaartraject ‘On TOP’ is het doel om mentaal en fysiek te groeien naar de beste versie van jezelf.

De volgende dagen werd het lopen vervangen door stappen… maar dan wel langere afstanden. Ik ontdekten de weilanden tussen de bergen, de bloemetjes in de wei, de watervallen, de gletsjers, de koeien en de bijhorende bellen! De derde dimensie kreeg steeds meer vorm, het postkaartje werd een indrukwekkende omgeving die zoveel kracht uitstraalt. En daartussen mochten wij stijgen en dalen!


De belangrijkste lessen die ik heb geleerd:


·       Ritme van je lichaam volgen

·       Stap per stap

·       Neuriën doet wonderen


Iedereen heeft zijn eigen ritme om een berg te beklimmen of af te dalen. En als je jouw ritme vindt, dan kost het veel minder moeite én verbaas je jezelf waartoe je in staat bent. Het moeilijkste is om je hoofd te ontslaan uit zijn leiderschapspositie. Je hoofd is waarschijnlijk gewend om de baas te zijn. Mijn hoofd mag nog bepalen waar ik naartoe wil, maar mijn lichaam kiest hoe ik er geraak. Mijn mantra hiervoor is: ‘mijn lichaam weet perfect hoe ik daar het best geraak, ik geef ruimte aan mijn lichaam om te bewegen zoals het wil’.


Een blik naar de top, kan je heel veel moed kosten. Je hebt dan wel gekozen dat je die top wil bereiken en dat doel staat in je geest genoteerd. Maar onderweg is het makkelijker om te kiezen voor de stap voor stap strategie. Met elke stap laat je jezelf zien dat je sterk bent, sterker dan als je die stap niet zou hebben gezet. Je bouwt onderweg aan je trots en ondertussen kom je dichter bij je doel.


Ik heb vele ‘stemmen’ geprobeerd in mijn hoofd.

De stimulator: “Allé je kan dit, je gaat nu toch niet opgeven, blijven gaan, vooral blijven gaan”De supporter: “Waauw, komaan, zie eens hoe ver je al bent!”De softy: “Dit is echt wel zwaar, het is geen schande om op te geven, probeer misschien nog tot aan die boom”

En toen probeerde ik de neuriër: “Tjoelala tjoelala tjoelalala”. Mijn lichaam ontspande. Mijn hoofd stopte met de baas zijn en hield zich gewoon bezig met het deuntje.

Ondertussen ben ik een weekje terug thuis en heb ik de 3 lessen toegepast in mijn werk en gezin. Ook daar werken ze



]]>
<![CDATA[Wat zou er gebeuren als je niet langer zou vechten? ]]>https://www.happycoach.be/post/wat-zou-er-gebeuren-als-je-niet-langer-zou-vechten66e7feb36f7c522b408fd13bThu, 15 Feb 2024 18:01:02 GMTEmilie Depuydt


Vecht jij dan?




Ik vermoed van wel. Velen van ons vallen namelijk in de verleiding om tegen onszelf te vechten.

Al die kritische en soms cynische opmerkingen in ons hoofd:

·       ‘Serieus, kon je dit echt niet beter?’

·       ‘Het is niet gelukt he, loser!’

·       ‘Jij bent gewoon niet goed genoeg’

Moet ik nog verder gaan of is het al herkenbaar?


Wellicht vraag jij je af waarom we toch zo tegen onszelf spreken en veel mensen denken dat deze woorden een bewijs zijn dat we onszelf niet graag genoeg zien. Ik geloof dat niet! De reden dat we onszelf zo toespreken is juist omdat we meer verwachten van onszelf, met andere woorden omdat we geloven dat we meer zijn en meer kunnen!

Wat ik hier zie, is dat we een strategie hebben ontwikkeld met de bedoeling onszelf te motiveren en te ondersteunen, maar laten we heel eerlijk zijn, het werkt niet al te best.

Onze communicatie met onszelf is hier niet efficiënt maar dat betekent niet dat we het slecht met onszelf bedoelen. Veel patronen die we niet leuk vinden binnenin onszelf, zijn eigenlijk alleen maar een misverstand. We willen onszelf niet klein maken, we hebben alleen nog geen manier gevonden om ons groter te maken.


Laatst had ik hier zelf een heel concreet voorbeeld van. Ik was aan het lopen en het werd lastig. Ik had een duidelijk doel gezet en de strijd tegen mezelf begon zich meer en meer te manifesteren. Een deel van mij wil dan gewoon opgeven met de woorden: ‘wat maakt het uit of je nu 12 of 15 km loopt vandaag, allemaal niet zo belangrijk’ en tegelijkertijd schreeuwt die andere stem: ‘volhouden, je kan dit, niet opgeven, dat zou zwak zijn’. Ondertussen hap ik naar adem en voel ik de verkramping in mijn lijf.  Op deze manier zou ik het sowieso niet volhouden, toch zeker niet aan het tempo dat ik in gedachten had.


Doordat ik al enige tijd met trance bezig ben, kon ik tijdens mijn loopje mijn aandacht richten op mijn verlangen om te lopen. Niet het presteren. Niet het bewijzen. Door terug contact te maken met het verlangen om te lopen, kon ik ook blij zijn en dankbaarheid ervaren dat ik en dat mijn lichaam wel in staat zijn om dat te doen. Er viel een enorme druk van mij af en het was alsof er letterlijk weer ruimte ontstond om een beetje te genieten. Op dat moment gaf ik mezelf een nieuwe opdracht: vind het tempo waarin je het fijn vindt om te lopen, het tempo waardoor je kan genieten van het lopen. Achteraf toonde mijn smartwatch mij dat mijn tempo zelfs is gestegen na deze interventie en toch voelde het rustiger. Er was wel een intense inspanning maar geen strijd meer.


En ondertussen heb ik dit toegepast op andere momenten.

  • Als ik zit te zuchten op mijn ondernemerschap, herinner ik mezelf aan mijn verlangen om ondernemer te zijn.

  • Als ik lastig word (zeer zelden natuurlijk) van de drukte van de kinderen, dan herinner ik mij aan het verlangen om mama te zijn.

  • Als ik opzie tegen een drukke dag, dan herinner ik mij het verlangen om deze prachtige job te doen.

In elke situatie kan ik dan vanuit dat verlangen een volgende vraag stellen, namelijk wat wil ik nu? En meestal is het antwoord gewoon genieten. Ik wil genieten van het ondernemer zijn, van het mama zijn en van mijn job!


Nadat ik dat besef helemaal toelaat, gebruik ik een trucje uit de hypnose.

Ik zeg tegen mezelf: er bestaat een manier om te genieten van deze opdracht/situatie en ik weet zeker dat ik die manier zal vinden. En ondertussen blijf ik focussen op dat verlangen, terwijl mijn onbewuste en creatieve geest een oplossing voor mij zoekt.

Ik heb een trance voor jou gemaakt om jou te begeleiden in de stappen van strijden, stoppen met strijden, terug naar het verlangen en van daaruit naar de mogelijkheid om te genieten.


https://www.youtube.com/watch?v=T7LwGJtNmx8


Wil je één op één genieten van een trance, speciaal voor jou?

Dat kan tijdens een sessies Performance Coaching


Of wil je leren hoe jij jezelf in een trance kan begeleiden en hoe je zelf met je onbewuste geest kan communiceren, kom dan naar de Power Of Relaxing

]]>
<![CDATA[Durf jij JA zeggen? ]]>https://www.happycoach.be/post/durf-jij-ja-zeggen66e7feb36f7c522b408fd151Sun, 26 Nov 2023 19:04:48 GMTEmilie Depuydt


Een volledig commitment geven aan jezelf, durf je dat?

Ik heb zo’n drie jaar geleden een belofte gedaan aan mezelf, om ten volle vanuit mijn kracht te leven, om mijn beslissingen niet langer te nemen vanuit mijn ‘kleine zelf’.

Dit is de zwaarste belofte die ik ooit heb gemaakt.

Hoe verleidelijk is het niet om soms eens voor de makkelijke weg te kiezen, om vanuit angst een uitdaging niet aan te gaan. Leven vanuit je kracht vraagt om zoveel eerlijkheid over je motieven, over je gewenste resultaten en soms botst het.

Het maakt een einde aan pleasen en voorzichtig zijn. Het kan confronteren en in beweging zetten. Jezelf en de ander(en).

Het zet je sowieso op je eigen pad!

Er zit een leider in jou. Een leider volgt niet graag, een leider kiest niet voor het vertrouwde. Een leider kiest voor waar hij in gelooft. Een leider vertrekt vanuit zijn eigen missie en visie.

Soms schreeuwt het van binnen in mij, kunnen we niet voor één keer nee zeggen tegen die kracht?

We kunnen dat!

Maar we weten dat het ons niet gelukkig maakt.

Dat is de strategie die ik met jou wil delen.

Als je eens in de verleiding komt om ‘nee’ te zeggen, ‘nee tegen je eigen kracht en ja tegen het gemak’:


· Laat die mogelijkheid gewoon even toe.

· Het kan, ik kan ‘nee’ zeggen en wat gebeurt er dan?

· Waar brengt die ‘nee’ mij en is dat wat ik echt wil?

· Wat wil ik wel?


Een voorbeeld

Ik geef een opleiding in een bedrijf. Aanleiding is dat mensen niet voldoende oplossingsgericht met elkaar communiceren. Er wordt meer energie en aandacht gegeven aan het zoeken van de schuldige, dan aan de vraag ‘hoe gaan we nu verder?’

De deelnemers zijn niet blij dat ze naar een opleiding moeten komen. Ze vinden het een foute inschatting van het management dat ze die opleiding nodig hebben.

Ik merk inderdaad dat dit team onderling zeer oplossingsgericht communiceert. Mijn tweede observatie is dat hun taal enorm verandert als mensen er niet zijn, als ze over anderen praten.

Vanuit mijn kracht wil ik dit bespreekbaar maken. Het hoort bij mijn taak om hen die feedback te geven. Maar het heeft me een halve dag gekost om die mensen hun vertrouwen te winnen. Als ik nu dat soort delicate feedback geef, loop ik het risico dat de motivatie voor de rest van de training weer zakt.

· Ik voel dat het bij mijn leiderschap hoort om dingen te benoemen. En ik voel de ‘nee’, het zou nu gewoon makkelijker zijn om verder te gaan met mijn training en om de voorziene oefeningen te doen in de namiddag.

· Dat is zo, dat zou makkelijker zijn.

· Dan ben ik om 17.00 uur klaar en heb ik het gevoel dat ik laf ben geweest en mijn geld niet verdien. Wil ik dat gevoel? Echt niet!

· Wat wil ik wel, ik wil alles gedaan hebben binnen mijn mogelijkheden om deze groep te respecteren en te waarderen voor hun inzet én ik wil ze laten zien waar de ruimte is om nog te groeien, als individu, als team en als organisatie.


Wil jij een échte JA geven aan jouw kracht en jouw leider?


Woensdag 29 november geef ik samen met Sabine een digitaal info-moment over ons jaartraject, 'On top of the world' Training van Body & Mind

Stuur een mailtje naar emilie@happycoach.be als je er graag bij wilt zijn!










]]>
<![CDATA[Staying on track]]>https://www.happycoach.be/post/staying-on-track66e7feb36f7c522b408fd13fMon, 16 Jan 2023 13:54:10 GMTEmilie Depuydt

What is it about this day? They call it ‘Blue Monday’, right? But actually, when I’m looking outside, it looks more like a grey Monday to me. At least, that’s my perception of the outside world: rain and clouds. Big questions is: do these have to have a negative influence on you?

You know, the message that there’s a thing called blue Monday, it is just some information. Just like the clouds and the rain. All information.

Even the voices in my head. One telling me I’m the leader of my life and I’m strong enough to do it and the other one trying to convince to shut up and be invisible (because that’s safe). It’s all information.

And it’s up to us to choose whether it will distract us or not.


It’s not always easy to stay on track. First of all, do you know what your track is?

What path is it that you want to walk in your life?

To some people that’s defined by an outcome, others want to stay true to their personal values. My path is determined by my mission: to open your mind and guide you to your power.


So once you know your path, you will encounter moments that are challenging to stay on it. Things that could get you off your path are too much information (like blue Monday), feelings of uncertainty or insecurity, stress or setbacks.

So I’d like to help you in how to deal with that.

The key-word here is CHOICE.


· Once you recognize being off track, ask yourself: what was the trigger?

Since when do I feel this, do this or think this? What happened just before?

· And now the most important question: how do you want to deal with this information? Is it something that you just want to accept (like the rainy day)?

Or do you want to take action, do you want to create desired result in dealing with this? For example it gives you stress that you don’t have a plan, so you will decide to make plan.

· Take a deep breath and evaluate your choice. Does it really match with who you are. If not, reconsider. If it does, than be proud of your choice, be proud of you!



Would you like to have more guidance to find your path or stay on it?


I have a few options in how I can guide you:

One on one

Teaching you how to connect with the power of your unconscious mind

Get to know NLP and join us at the free online event




]]>
<![CDATA[Anders kijken naar je kritische stem]]>https://www.happycoach.be/post/anders-kijken-naar-je-kritische-stem66e7feb36f7c522b408fd14aTue, 29 Mar 2022 19:55:18 GMTEmilie DepuydtIk hoef je waarschijnlijk niet te overtuigen als ik je zeg dat je wellicht niet altijd de beste versie van jezelf bent. Het is vaak makkelijker om op te merken wat we beter hadden kunnen doen, dan om te zien wat we wel allemaal goed doen. Ik wil je uitnodigen om eens op een andere manier naar die kritische blik van jou te kijken.


Stel je voor dat je met deze prachtige gele wagen meedoet aan een race en je gemiddelde snelheid is 125 km/uur. Wanneer je weet dat die auto niet sneller kan, dan ben je tevreden. Als je vermoedt dat er meer power in de auto zit, dan zal je waarschijnlijke wat kritischer zijn. Wat moet ik doen om de maximum snelheid uit deze wagen te halen?


Wat als het ook zo werkt met je eigen mogelijkheden. Je kritische houding toont misschien ook dat je gelooft dat er een nog betere versie van jezelf bestaat? Hier zit de paradox van kritiek. Het kan ons misschien wel lam leggen, maar we zouden niet kritisch zijn als we geloven dat we de race aan de maximaal mogelijke snelheid hebben gereden!


Wat heb je nodig om te blijven groeien, om steeds meer vorm te geven aan die nog betere versie van jezelf?

· Contact met al je bewuste en onbewuste hulpbronnen Hulpbronnen zijn vaardigheden (alles wat je ooit hebt geleerd). Elke positieve emotionele staat die je ooit hebt beleefd is een hulpbron en kan je herbeleven.

· Kunnen loslaten van gewoontes die niet langer in je voordeel werken

· Heel goed weten wat je op elk moment wilt bereiken


Wist je dat zelf-hypnose een manier is om

1. Bewuster contact te maken met al je hulpbronnen

2. Oude patronen los te laten als ze je niet meer dienen

3. Gerichter je focus op je doel te houden van wat je doet

4. Meer flexibiliteit te ontwikkelen onderweg naar je doel

5. Je geloof en je vertrouwen in jezelf te laten groeien


Milton Erickson is een psychiater die een heel milde en respectvolle manier heeft ontwikkeld om met de onbewuste geest te communiceren. Hij is heel duidelijk over het feit dat elke trance een zelf-trance is. Een tweede belangrijke uitgangspunt van deze dokter, is dat trance een zeer natuurlijk fenomeen is. We ervaren dagelijks tientallen keren een lichte trance. Je zou het ook kunnen noemen: ‘ er even niet helemaal bij zijn met je bewuste aandacht’. Vertrekkend vanuit deze twee principes is het dan ook bijzonder logisch dat we kunnen leren om zelf verbinding te maken met onze onbewuste geest en om zelf een communicatielijn te creëren tussen je bewuste en je onbewuste geest. Dat is wat je doet in een zelf-hypnose.

De opleiding bestaat slechts uit 2 dagen. Juist omdat het zo natuurlijk is, heb je niet meer nodig om alle skills aan te leren om dit boeiende proces met jezelf aan te gaan.

Trainer van dienst? Anné Linden, zelf meer dan 40 ervaring met NLP en Ericksoniaanse hypnose én opgeleid door dr. Milton Erickson. De opleiding gaat online door op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei. Vanwege het tijdsverschil met de States, starten we om 15.00 uur in de namiddag (je hoeft bijna geen verlof te nemen!) en ronden we af rond 22.00 uur.

De opleiding gaat door in het Engels. https://www.happycoach.be/zelfhypnose

]]>
<![CDATA[Hoe vaak hoor jij: 'Ja, maar...' van je coachklanten? ]]>https://www.happycoach.be/post/hoe-vaak-hoor-jij-ja-maar-van-je-coachklanten66e7feb36f7c522b408fd142Fri, 23 Apr 2021 08:51:46 GMTEmilie DepuydtEen heel groot stuk van ons werk als coach, is mensen begeleiden naar bewustwording. Het is voor onze klant vaak een enorme verheldering om te beseffen dat er een oud patroon verstopt zit achter hun huidige manifestatie. ‘Ik stel uit omdat ik bang ben om te falen’ of ‘ik ga het gesprek uit de weg omdat ik bang ben om de ander te kwetsen.’

De volgende stap is de stap naar verandering. We creëren een duidelijk beeld van de gewenste situatie, koppelen er mogelijk nog een hulpbron aan. En dan komt die ‘Ja, maar..’

Wil je klant niet veranderen? Heb jij de oefening niet goed uitgevoerd? Wat is hier aan de hand?



Veel coachwerk is gericht op de bewuste geest. We werken met de patronen waar de klant zich bewust van is. Wat met al die onbewuste patronen? Ze hebben een enorme impact op het functioneren. Coaching wordt veel efficiënter als we een communicatielijn kunnen creëren tussen de bewuste en de onbewuste geest van onze klant.

Onze onbewuste geest is de plek waar we alles bijhouden, waar we betekenis geven aan onszelf en de wereld. De onbewuste geest is ook de plek die ervoor zorgt dat we nieuwe patronen kunnen aanleren en installeren in onze gewoontes.

Dokter Milton Erickson was psychiater in Phoenix Arazona. Hij raakte op jonge leeftijd verlamd door polio. In de periode dat hij aan zijn bed gekluisterd was, heeft hij zijn zintuigen getraind om de kleinste veranderingen waar te nemen in de non verbale communicatie van zijn gezinsleden. Later heeft deze vaardigheid ervoor gezorgd dat hij merkte dat mensen meerdere keren tijdens een gesprek in een lichte trance gaan. Ze maken een ander soort connectie met zichzelf. Hij is dit gaan onderzoeken. Trance is voor hem een zeer natuurlijk gegeven. Sterker nog, hij zegt dat we zonder trance-momenten niet zouden overleven, we kunnen niet alle info verwerken die op ons af komt. Af en toe stappen we heel even ‘uit’ die bewuste geest. We gaan even staren, zijn heel even op een andere wereld. Dat zijn momenten dat we spontaan contact zoeken met onze eigen onbewuste geest. Dat brengt ons bij het tweede principe van Ericksoniaanse Hypnose. Elke trance is een zelf-trance.

Je kunt leren om een omgeving te creëren zodat je klant met zijn aandacht naar binnen gaat. Maar of hij werkelijk gaat communiceren met zijn ‘andere geest’ is een keuze van de klant. Dit werk is uitnodigend, niet autoritair.

Dokter Milton Erickson gelooft in de wijsheid en de creativiteit van de onbewuste geest. We dragen alle oplossingen in ons, als we de juiste vraag stellen aan de onbewuste geest.


Bij Happy Coach geven we opleidingen rond Ericksoniaanse Hypnose in samenwerking met Anné Linden. Zij heeft de laatste jaren van zijn leven met dokter Milton Erickson gestudeerd.

Op donderdag 29 april geef ik een gratis info avond over deze materie. Via zoom van 19.30 uur tot 21.30 uur. Je kan je aanmelden door mij een mail te sturen emilie@happycoach.be of via de website https://www.happycoach.be/ericksoniaanse



]]>
<![CDATA[Hoe maak je een moeilijke keuze? ]]>https://www.happycoach.be/post/hoe-maak-je-een-moeilijke-keuze66e7feb36f7c522b408fd14bWed, 21 Apr 2021 07:24:18 GMTEmilie DepuydtMisschien is het wel één van de grootste uitdagingen in ons leven, keuzes maken en dan vooral keuzes waarbij we trouw zijn aan onszelf.

Keuzes hebben niet alleen te maken met ‘willen’, de andere elementen zijn ‘durven’, ‘geloven’, een portie ‘foert’ en dan gewoon gaan!

Stel je voor, je wilt een nieuwe stap zetten in je carrière. Je voelt in je hele lichaam dat je niet meer op de juiste plek zet en je voelt dat enorme verlangen om een nieuwe toekomst te creëren.

Als je het verlangen meer en meer aandacht geeft, durft te dromen van je nieuwe leven, dan komt er vast een moment waarbij je realiseert dat dit ook risico’s met zich meebrengt. Dit is het moment dat je ‘durven’ nodig hebt, voorbij de angst. Ik wil je iets vertellen over angst. De intentie achter deze emotie is niet om je dromen stuk te maken. Het doel van angst is om je te beschermen. Wat de angst voor jou wilt, is dat je met een goed plan komt zodat je zo weinig mogelijk onnodige risico’s loopt. Je angst wil dat je jouw verstand gebruikt, niet om je droom weg te duwen, maar juist om die realiseerbaar te maken.

Dit gaat hand in hand met geloven. Geloven dat er een manier is, geloven dat jij het kan, dat je kan leren en dat je sterk genoeg bent om weer op te staan bij een tegenvaller.

Je wilt iets. Je hebt een plan en je gelooft erin.

Heb jij je ondertussen al zorgen gemaakt over wat iemand anders hiervan zal vinden? Tijd voor de ‘foert’!

Het zal je niet lukken om trouw te zijn aan jouw waarden en te voldoen aan alle (mogelijk door jou ingebeelde) verwachtingen van anderen.

Wat mij enorm heeft geholpen in het leren ‘foert’ zeggen, is om iedereen om mij heen het recht te geven op zijn ervaring, zijn emotie. Ze mogen zich zorgen maken, ze mogen goede raad geven, ze mogen zeggen dat ze bang zijn, ze mogen mij wijzen op de risico’s. Ik beslis wat ik doe met deze informatie!

Jij bent in een proces, zij ook. Meer is er niet aan de hand.

Maar het is jouw leven en jij bent de enige die kan kiezen voor wat echt bij je past. Pas nadat je de eerste stap hebt gezet, zal je meer info hebben. Dus ‘gaan’ is de boodschap!

]]>
<![CDATA[Spelen met grenzen als hulpmiddel bij het lopen! ]]>https://www.happycoach.be/post/spelen-met-grenzen-als-hulpmiddel-bij-het-lopen66e7feb36f7c522b408fd150Wed, 10 Mar 2021 19:04:03 GMTEmilie DepuydtGisteren liep ik door de holle wegen van Hoegaarden. We hebben hier werkelijk een prachtig landschap. Na een paar honderd meter laat ik de huizen achter me en loop ik de velden in. Omhoog. Want dat is ook onderdeel van dit mooie stukje Vlaams Brabant, geen vlak stukje te vinden.


Vier jaar geleden was lopen een vast onderdeel van mijn leef ritme. Nu heb ik het net weer opgepakt. En terwijl ik daar zo liep, merkte ik hoe heerlijk ik het vond om weer in beweging te zijn, om de cadans van mijn lichaam te vinden en te volgen en om zo mijn hoofd leeg te maken.

Plots realiseerde ik mij hoeveel verschillende soorten grenzen mij hielpen om zo van dit moment te genieten. Maar laat me eerst even stilstaan bij wat ik precies bedoel met grenzen.


Grenzen maken een onderscheid. Dit is België en dit is Nederland. De tweede eigenschap van grenzen is dat ze ook doorlaatbaar zijn, zo niet dan worden het muren. Er is transport mogelijk tussen België en Nederland, uitwisseling van goederen en ook van mensen en van ideeën. Zo werkt het ook met menselijke grenzen. Bij gezonde grenzen, is er een onderscheid, een duidelijk verschil tussen jij en ik. En we kunnen ook info uitwisselen, openstaan voor elkaars ideeën of emoties.




Grenzen liggen in het midden tussen muren en versmelting. Bij muren is er enkel onderscheid en geen doorlaatbaarheid. Bij versmelting is er enkel doorlaatbaarheid en geen onderscheid. Grenzen zijn én én.


Maar wat heeft dat nu met lopen te maken?


Ten eerste is er een grens tussen mijn denken, voelen en doen. Op een bepaald moment begin ik af te zien op fysiek vlak, maar dat betekent niet automatisch dat ik mentaal en emotioneel af zie. Sterker nog de doorlaatbaarheid kan ervoor zorgen dat mijn positieve gedachten mijn prestatie kunnen beïnvloeden.

De tweede grens is tussen mij en de omgeving. Ik merk dat ik me op sommige momenten meer focus op de natuur rond mij. Mogelijks zelfs een beetje richting versmelting, ik voel me meer en meer één met het geheel. En op andere momenten werkt het beter als ik me wat meer afsluit van de omgeving en mijn aandacht meer richt op mezelf, in een soort cocon ten opzichte van de omgeving.

En derde manier die voor mij zeer belangrijk is bij het lopen (en misschien wel algemeen in mijn leven!) is de grens tussen prestatie en eigenwaarde. Ja, ik vind het leuk om trots te kunnen zijn op mijn resultaat. Maar ik wil niet dat mijn gevoel van eigenwaarde en zelfrespect afhankelijk is van het aantal kilometers ik kan lopen. Ik wil wel dat mijn gevoel van eigenwaarde mij de vrijheid geeft om van mijn beweging te genieten, los van de prestatiedruk.

Bijzonder hé, hoeveel impact ze hebben, die grenzen! https://www.happycoach.be/boundariestraining

]]>
<![CDATA[‘Dan heb ik het toch eens gezegd!’]]>https://www.happycoach.be/post/dan-ben-ik-het-toch-eens-gezegd66e7feb36f7c522b408fd145Fri, 08 Jan 2021 12:43:41 GMTEmilie DepuydtHoren emoties thuis in een moeilijk gesprek?


Hoe is het voor jou om een moeilijke boodschap te geven? Stel je het uit? Bereid je je goed voor of barst de bom plotseling op een onverwacht moment?

Deze week begeleidde ik een klant die het lastig vindt om eerlijk te zijn in haar communicatie omdat ze het liefst alle mogelijke conflicten uit de weg gaat. Ondertussen heeft ze wel een zeer sterke eigen mening over iedereen, inclusief over haar medewerkers. Maar ze slikt die mening vaak in, voor de lieve vrede.

Nu heeft één van haar medewerkers haar ontslag gegeven. Dit was voor mijn klant de zoveelste bevestiging van een ‘foute attitude’ want ze heeft het stopzetten van de samenwerking gecommuniceerd via een aangetekend schrijven zonder dat eerst met mijn klant te hebben besproken.

In mijn coaching vraag ik aan mijn klant want ze wil bereiken in het eerstvolgende gesprek met de betreffende medewerker. Als antwoord op deze vraag, kwam alle frustratie van de laatste jaren naar boven. ‘En ik zal haar eens vertellen wat ik écht van haar vind!’ Hierna volgden vele voorbeelden waarop de medewerkster niet had gehandeld volgens de waarden en normen van mijn klant.

Ik laat haar even uitrazen en vraag daarna: ‘En wat wil je bereiken door dit nu in je gesprek te benoemen?’ Na een korte stilte antwoordt ze: ‘Dan heb ik het toch eens gezegd en dan ben ik het kwijt!’. Dat is waar, is mijn reactie en wat bereik je daarmee, in het gesprek?

En toen viel het kwartje. ‘Ah ja, dat is voor mezelf, dat is mijn verwerking, dat hoort misschien niet thuis in een gesprek met haar.’


Constructieve communicatie en het verwerken van emoties zijn twee verschillende zaken!


Als we leren om naar onze emoties te luisteren, dan kunnen onze emoties fungeren als een innerlijk kompas om je leven te sturen volgens jouw waarden. Het feit dat mijn klant frustratie voelt in de samenwerking met haar medewerkster is een signaal dat er iets niet klopt, het gedrag van de medewerker komt niet overeen met haar waarden.

Dit is een belangrijke boodschap. Maar dan komt natuurlijk de vraag, wat doe je met deze info?

Wat mijn klant deed, was zwijgen, het moeilijke gesprek uit de weg te gaan. Ondertussen heeft de frustratie zich jaren opgebouwd met als gevaar dat de emmer op elk moment kan overlopen.


Je emotie is van jou, gericht op jouw persoonlijke waarden. Het is aan jou om te leren om de boodschap ervan te begrijpen. De boodschap van je emotie begrijpen is iets héél anders dan ‘reageren vanuit je emotie’. Reageren vanuit je emotie is eerder een manier om niet te luisteren naar jezelf en om de echte boodschap te negeren.


Constructief communiceren én emotionele intelligentie gaan hand in hand met elkaar.


Wil je dé tools leren om hierin te groeien, als mens, als leidinggevende, als ouder, als coach,…

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en heeft je zowel de kennis als de tools om te groeien in je emotionele intelligentie én in je constructieve communicatie.

Op donderdag 14 januari geef ik een gratis info avond, via zoom.

Op donderdag 11 maart start een nieuwe opleiding, deze duurt 15 dagen en gaat door in Hoegaarden.

]]>
<![CDATA[Alles begint met een sterke IK]]>https://www.happycoach.be/post/alles-begint-met-een-sterke-ik66e7feb36f7c522b408fd144Wed, 18 Nov 2020 09:11:26 GMTEmilie DepuydtEr wordt mij vaak gevraagd wat de essentie is van #BEYELLOW.

De verleiding is groot om dan heel veel te willen vertellen. Als ik het echt tot de essentie moet brengen, dan zeg ik: ‘Alles begint met een sterke IK

Maar wat is een sterke IK dan?

Ook hier is er de verleiding om ellenlange theorieën te verkondigen. Ik heb mezelf uitgedaagd om die sterke IK te omschrijven in drie punten.

· Zelf – bewust

· Onafhankelijk

· In beweging






Zelf – bewust

Je IK definiëren is niet simpel. Het is misschien zelf niet mogelijk om het mysterie van jouw wezen onder woorden te brengen. Jouw IK drukt zich onder andere uit in de waarden die jij belangrijk vindt en dat je zelf in actie komt om zoveel mogelijk volgens deze waarden te leven.


Onafhankelijk

Een sterke IK vindt het heerlijk om in verbinding te zijn met anderen. Om anderen te inspireren en geïnspireerd te worden. Een sterke IK heeft de ander niet nodig, niet voor die bevestiging en die erkenning waar je misschien al jaren op wacht. Want een sterke IK heeft begrepen dat de enige erkenning die echt werkt, is de erkenning die je aan jezelf geeft!

In beweging

We zijn allemaal uniek en wat we wel gemeenschappelijk hebben, is ons verlangen naar groei en ontwikkeling. Een IK is geen vaststaand ding. Het is een proces, het is altijd in ontwikkeling. Een sterke IK ontdekt meer van zichzelf, elke dag. Een sterke IK blijft niet liggen na het vallen. Een sterke IK wordt niet sterker door een doel te halen, wel door zijn weg ernaartoe.


Alles begint met een sterke IK.

Als je voor een nieuwe uitdaging staat in je leven, stel jezelf dan de vraag: hoe sterk is mijn IK? Weet ik welke waarden ik wil vervullen met deze uitdaging? Heb ik behoefte aan bevestiging of doe ik dit omdat ik er zin in heb? En ben ik bereid om te leren, ben ik bereid om mezelf tegen te komen onderweg?

Is het antwoord steeds JA? Dan ben jij klaar voor je uitdaging!

Wil je graag tips voor het ontwikkelen van een sterkere IK?

Het boek #BEYELLOW staat vol theorie én praktijk over hoe jij jouw sterke IK verder kunt ontwikkelen.

]]>
<![CDATA[Over het vinden van mogelijkheden binnen beperkingen, ook in corona tijden. ]]>https://www.happycoach.be/post/over-het-vinden-van-mogelijkheden-binnen-beperkingen-ook-in-corona-tijden66e7feb36f7c522b408fd14eTue, 03 Nov 2020 11:57:35 GMTEmilie Depuydt

De dag begint niet goed.

Mijn korte lontje naar de kinderen toe verraadt me. Er zit boosheid en angst in mijn lijf. Ik heb het niet onder controle. Er wemelt een virus rond die opnieuw dreigt ons land plat te leggen. Onze twee schatten vragen om aandacht en liefde terwijl ik in mijn hoofd een stem hoor die me vertelt dat ik daar geen tijd voor heb.

Ik word geleefd.

En dat is nu exact wat ik niet wil.

Het is niet leuk om deze realiteit onder ogen te komen, maar mijn kop in het zand steken zal me zeker geen stap vooruit helpen.

Ik zeg tegen de kinderen dat ik even in de keuken ga zitten. Zij spelen. De ruzie van net is alweer van hen af gegleden.

Mijn laatste boek is gestoeld op drie basisprincipes.

  • Iedereen heeft een IK kracht in zich

  • We leven van binnen naar buiten

  • We zijn verantwoordelijk voor de vervulling van onze waarden

Ik heb een IK kracht. Ik 'weet' dat. Maar dat rationeel besef is niet genoeg. Ik sluit mijn ogen.

Ik heb aandacht voor wat er is. De vreemde sensaties in mijn lichaam, de beelden die spontaan achter mijn ogen verschijnen. Alle woorden die ik mezelf vertel. Ik merk ze op en adem verder.

Je IK kracht is de combinatie van de bijzondere ervaring van zijn wie je bent met de keuze van de waarden jij in het leven wilt uitdragen. Vanuit je IK kracht weet je dat je iets hebt bij te dragen aan de wereld. Je bent hier niet alleen om op een comfortabele manier je leven te leven. Vanuit je IK kracht weet je waarom je hier bent. Je weet dat jij het in jou hebt om een écht verschil te maken in de wereld. Onderweg kom je nog wel je angsten en je twijfels tegen. Dat is nu net waar het om gaat, dat je je niet langer laat vangen door deze emoties. Deze gevoelens zijn een restant van wat we ooit hebben mee gemaakt. Ooit waren we afhankelijk. Ooit hadden we de ander nodig om ons veilig te voelen.

Leven vanuit je IK kracht geeft je onafhankelijkheid. We hebben de ander niet meer nodig om ons goed te voelen. Die stiekeme hoop dat een ander jou zal redden of voor jou zal zorgen, maakt plaats voor emotionele onafhankelijkheid. En begrijp me niet verkeerd, hierdoor word je geen eenzaat. Het zorgt er juist voor dat je je oprecht met een ander kan verbinden.

Het corona verhaal is een enorme uitdaging. De maatregelen voelen als een aanslag op onze onafhankelijkheid, terwijl het doel ervan is om te zorgen voor onze veiligheid en gezondheid. Wat is hier zo lastig aan? We krijgen voortdurend de boodschap dat wat andere mensen doen, bepalend is voor onze gezondheid. Ons leven ligt bijna letterlijk in de handen van een ander, van onbekenden. Hoe eng is dat?

Het tweede principe van mijn boek zegt juist dat wij, vanuit onze innerlijke wereld verantwoordelijk zijn voor wat we waarnemen in de uiterlijke wereld. Angst zorgt ervoor dat onze aandacht gaat naar alles wat mis kan gaan. Moeten we dan naïef zijn? Helemaal niet. Maar ik denk dat we niet mogen vergeten dat we zelf ook nog steeds invloed hebben op ons leven en op ons goed voelen.

Als ik deze morgen gewoon verder ga met geïrriteerd zijn en boos zijn, dan creëer ik een andere dag dan als ik me even terug trek voor een emotionele reset. Ik begrijp mijn eigen angsten en onmacht en ik herinner mezelf eraan dat ik vandaag de kans heb om een leuke mama te zijn, een goede coach die mensen weer een stap verder helpt en een liefdevolle partner. Het is aan mij. En dat valt niet te ontkennen. Binnen de beperkingen van de maatregelen en ook met de eventueel verminderde inkomsten, blijven we veel mogelijkheden hebben. Als we niet naar die mogelijkheden handelen, dan worden we blind voor alles wat nog kan.

Sluit je ogen (na het lezen van deze zin) en neem gewoon even van mij aan, dat jij méér bent dan alles wat je nu waarneemt in je lichaam en in je hoofd. Adem. Adem bewust. Alles wat er is, mag er zijn. En er is meer. Jij bent meer. Jij bent diegene die alles heeft overleefd tot nu toe. Jij bent degene die ergens in jou keuze heeft hoe jij het beste van deze dag kan maken.

Wil jij graag meer lezen over deze principes? In het boek BEYELLOW vind je de volledige visie achter deze principes én allerlei praktische oefeningen om meer en meer vanuit je IK kracht te leven.

https://www.happycoach.be/shop

]]>
<![CDATA[Wat wél? ]]>https://www.happycoach.be/post/wat-w%C3%A9l66e7feb36f7c522b408fd14dTue, 15 Sep 2020 13:51:14 GMTEmilie DepuydtHappy Tip: Wat wél?

Het is ongelooflijk belangrijk én nuttig om op te merken wat je niet fijn vindt en wat je niet graag wilt in je leven. Maar weten wat je niet wilt, is niet genoeg. Wat wil je dan wél?


Jouw “niet” creëert een soort “freeze”, dit niet meer. Om daarna weer in beweging te komen, heb je aan antwoord nodig op de vraag, "wat dan wel?"

Het is zeer goed mogelijk dat het antwoord niet onmiddellijk komt. ‘Wat wil ik wel?’ Deze vraag activeert misschien wel twijfel. "Mag ik wel iets willen? Wie ben ik om iets te willen? Wat als ik iets wil, maar het lukt me niet?"

Toch jammer, jezelf zo onderuithalen. Natuurlijk heb je het recht om iets te willen. Natuurlijk mag je jezelf de ruimte geven om je verlangens toe te laten én om eens te vallen en daarna weer op te staan.

Je hebt alle recht om te verlangen en te dromen.

In dat verlangen zit je levenskracht, dus laat het toe en laat het stromen.

Wees niet bang als het antwoord niet onmiddellijk komt. ‘Wat wil ik dan wel?’ Blijf de vraag stellen en neem elk antwoord serieus. Proef je ideeën, pas ze aan tot het klopt.

Je hebt de mogelijkheid om jouw leven te creëren zoals jij het wilt. Dát is realistischer dan af te wachten tot anderen jou gaan geven wat je graag wilt.

#BEYELLOW, leef je kracht

#BEYELLOW, stap in je mogelijkheden

#BEYELLOW, focus op groei

]]>
<![CDATA[Je bent meer dan je omstandigheden]]>https://www.happycoach.be/post/je-bent-meer-dan-je-omstandigheden66e7feb36f7c522b408fd143Wed, 18 Mar 2020 08:32:27 GMTEmilie DepuydtToen ik een jaar geleden #BEYELLOW aan het schrijven was, leek deze zin: 'Je bent meer dan je omstandighen', al een uitdaging. We leven zo vaak in de ban van onze uiterlijke omstandigheden, het lijkt soms zo normaal dat de externe omstandigheden bepalen hoe we ons voelen. In ‘normale omstandigheden’ vraagt het al om alertheid en bewustzijn om te blijven beseffen dat we zelf keuze hebben over onze overtuigingen, onze gedachten, onze emoties en ons gedrag. In het boek #BEYELLOW heb ik het over de IK-kracht, een plek in onszelf waar we niet van de buitenwereld afhankelijk zijn om een beeld te vormen over onze eigen identiteit en om zelf keuze te hebben naar welke overtuigingen we willen leven.


Nu alles buiten ons zo hard overhoop ligt en bedreiging steeds dichterbij komt, lijkt deze wijsheid bijna van ons af te drijven. Daarom wil ik jullie er graag aan herinneren. Je IK-kracht is er nog steeds!




#beYELLOWinaction

Neem een leeg blad papier en schrijf op waar je bang voor bent. Wees eerlijk met jezelf, geef woorden aan je angst en kom ze onder ogen.

Leg dat blad daarna ver weg. Neem fysiek afstand.


Kies dan een plek in je huis waar je je écht op je gemak voelt.

Installeer je en sluit je ogen. Bedoeling is dat je een paar keer bewust in- en uitademt en jezelf de toestemming geeft om met je aandacht naar binnen en te gaan.

Dan is het de bedoeling dat je eerlijk benoemt wat je waarneemt in jouw innerlijke wereld. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben mij bewust van de gedachte dat ik nog iets moet doen voor mij werk.’ Het werkt het sterkst als je deze zin hardop, op een rustig tempo en met een zachte stem uitspreekt. Daarna vul je aan met ‘En ik weet dat ik meer ben dan die gedachte’.

Je ademt opnieuw. En je begint opnieuw ‘Ik ben mij bewust van…’ en vult aan met ‘En ik weet dat ik meer ben dan deze gedachte (of deze emotie).

Bijvoorbeeld;

Ik ben mij bewust van het idee dat ik nog zoveel wil doen. EN ik weet dat ik meer ben dan die gedachte.


Adem in en uit

Ik ben mij bewust van de onrust in mijn borstkast en ik weet dat ik meer ben dan die emotie.

Adem in en uit

Ik ben mij bewust van de gedachte dat alles goed komt en ik ben meer dan die gedachte.

Adem in en uit

En zo ga je door…

Blijf deze stap herhalen tot het je een gevoel van bevrijding ervaart, tot je in een staat komt van mogelijkheden en van kracht.

Volgende stap is om deze staat een vorm te geven, een kleur en een vorm.

Stel jezelf de vraag, ‘welke kleur past bij dit gevoel van bevrijding en van kracht?’

‘welke vorm past bij dit gevoel van bevrijding en van kracht?’


Voorlaatste stap van de oefening is om vanuit jouw verbinding met die staat van POWER (denk aan de kleur en aan de vorm), terug te kijken naar het blad papier van daarnet. Kijk vanuit POWER & POSITIVITY naar het blad en beslis per angst of er NU iets is wat jij kan ondernemen om te vermijden dat dit gebeurt. Zorg ervoor dat je doet wat je kan doen om jezelf en je gezin zoveel mogelijk te beschermen.

De laatste stap die je kan ondernemen, is een zeer belangrijke stap. Blijf in contact met je POWER & POSITIVITY en beeld je een toekomst in waarin jij en je dierbaren gezond zijn. Kijk naar het beeld van jouw toekomst, zie de film waarin iedereen door de crisis heen is gekomen. Voed je gedachten regelmatig met dit beeld, er komt een tijd… Neem die tijd NU al in gedachten, we zijn samen op weg naar het moment dat dit achter de rug is.



Wil je meer tips over POWER & POSITIVITY?

Word lid van de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/becausetheworldneedsmoreyellow/?ref=bookmarks


Koop het boek

www.beyellow.today


Maak een afspraak voor online coaching via zoom emilie@happycoach.be of met één van de andere YELLOW coaches (beyellow.today)




]]>
<![CDATA[Is Ericksoniaanse hypnose een beetje magie,of niet?]]>https://www.happycoach.be/post/is-ericksoniaanse-hypnose-een-beetje-magie-of-niet66e7feb36f7c522b408fd140Wed, 04 Mar 2020 09:01:02 GMTEmilie DepuydtHet woord hypnose roept bij veel mensen vraagtekens op. Geef je dan de controle over jezelf aan iemand anders?

Nee! Milton Erickson is een psychiater die vanuit respect voor de onbewuste geest, ging praten met de onbewuste geest. Niet met bevelen maar vanuit een uitnodigende houding om de onbewuste geest beter te leren kennen. Maar wat is die onbewuste geest eigenlijk? We hebben twee ‘geesten’. Een bewuste geest en een onbewuste geest. Je onbewuste geest is in eerste instantie een opslagplaats. Alle ervaringen die je ooit hebt mee gemaakt, draag je ergens met je mee. Maar je onbewuste geest is niet alleen een passieve opbergplek, het gaat ook op zoek naar relaties tussen je verschillende ervaringen. De relatie tussen jouw ervaringen zorgt ervoor dat jij betekenis kan geven aan wat je waarneemt. Je onbewuste geest houdt alles bij wat je ooit hebt geleerd. Al jouw vaardigheden, al jouw gewoontes, al jouw overtuigingen. Elke dag bepalen deze vaardigheden, gewoontes en overtuigingen een groot deel van jouw doen en laten.



Wat doet Ericksoniaanse hypnose? Milton Erickson’s defintie voor trance is, een verhoogde staat van concentratie. Wat je leert, is om je aandacht volledig naar binnen te richten. Je leert om je te ontspannen en contact te maken met die andere wereld, jouw innerlijke wereld. In die innerlijke wereld ga je op ontdekkingstocht. Hierbij zijn er twee belangrijke doelstellingen:



Groeien door het versterken van je hulpbronnen


Je bent veel van je herinneringen vergeten, leuke momenten, momenten waarin we geloofden in onszelf, momenten van zorgeloosheid, moment van creativiteit,… Je draagt het allemaal in je. Met de hulp van Ericksoniaanse Hypnose leer je om terug contact te maken met deze momenten en om deze gevoelens en overtuigingen voor jou beschikbaar te maken in situaties dat jij dat graag wilt of nodig hebt.


Groeien door te leren van je ervaringen


Naast de leuke momenten, draag je wellicht ook ervaringen bij je waar je minder blij van wordt. Ervaringen die op de een of andere manier pijnlijk voor je waren. Terugdenken aan deze momenten is lastig omdat je terug in die emotie wordt getrokken. Met Ericksoniaanse Hypnose leer je om vanuit een ander perspectief naar dit soort situaties te kijken. Door vanuit een ander perspectief te kijken, krijg je nieuwe informatie. Dat zorgt ervoor dat je mogelijk tot een andere conclusie komt over jezelf of over de wereld.

Anné Linden heeft zelf gestudeerd met dr. Milton Erickson. Ze is al 40 jaar zeer passioneel met dit vak bezig. Ze begeleidt mensen individueel en ze geeft opleidingen in Ericksoniaanse Hypnose. Ze reist vanuit New York om opleiding te geven in Parijs en in Hoegaarden, bij Happy Coach.

Wanneer deelnemers tijdens de opleiding helemaal onder de indruk zijn van wat er allemaal mogelijk wordt als je gaat communiceren met het onbewuste, dan is Anné altijd zeer duidelijk over haar mening: ‘ This is not magic, this is just using your 2 minds!’



Ik geef gratis info avonden over Ericksoniaanse Hypnose en in het najaar start een nieuwe basisopleiding. Interesse? https://www.happycoach.be/ericksoniaanse-hypnose-basis

]]>
<![CDATA[Maak een einde aan je miserie]]>https://www.happycoach.be/post/maak-een-einde-aan-je-miserie66e7feb36f7c522b408fd148Fri, 15 Nov 2019 08:42:59 GMTEmilie Depuydt


Laten we heel eerlijk zijn, een mensenleven bevat mooie momenten maar helaas krijgen we ook wat miserie te verwerken. Die kan in allerlei vormen verschijnen. We komen allemaal wel eens in situaties terecht waarin we liever niet zouden komen. In het ideale geval leren we er iets van. We ontdekken onze eigen kracht door de moeilijke situatie die we hebben doorstaan. Om die les eruit effectief uit te halen, is er een belangrijke voorwaarde.





Als je een voorstelling maakt van een pijnlijke situatie, dan herinner je meestal het ergste moment. Als je die film terug afspeelt, dan lijkt die op een bepaald punt vast te blijven hangen. Alsof je gevangen zit in je eigen miserie. Neurologisch is dat ook wat er gebeurt.

Stel dat je ooit bent gepest op school, dat was verschrikkelijk. Kans is groot dat als je aan die periode terugdenkt, dat je de ergste scenes voor je ziet. Als we terugdenken aan iets uit het verleden wat ons toen pijn deed, ervaren we vaak nu nog diezelfde pijn. Dat hoeft niet, daarom deze tip.



Je kan zelf een einde te maken aan de miserie. Stel jezelf de vraag: “Wanneer was het weer oké?” Daarmee bedoel ik niet dat alles zomaar vergeten is. Die vraag gaat over de feiten, niet over de emoties. Was het pesten voorbij als de bel ging? Was het pesten voorbij als je terug thuis was? Op welk moment was jij (ook al was het maar voor even) weer veilig?

Waarom is het belangrijk om dit te weten? Omdat je de herinnering anders zal beleven als je doorkijkt tot het EINDE. Omdat je daarmee je bewustzijn een signaal geeft dat het VOORBIJ is. Als de situatie voorbij is én jij kijkt ernaar, dan betekent dat sowieso dat JIJ STERKER bent dan de situatie!

Hoe meer je vanuit die positie naar een pijnlijke ervaring kijkt, hoe makkelijker je deze zal verwerken en een plek kunnen geven.

Deze manier van kijken naar je herinneringen kan je gebruiken als het gaat over pijn uit het verleden. Daarnaast is deze techniek ook zeer nuttig om een einde te maken aan momenten die jou stress geven gedurende de dag. Maak een duidelijk einde aan die meeting, aan dat project en aan je werkdag. Het zal je helpen om makkelijker te ontspannen.

Het einde van je miserie, kan dan het begin worden van je leren of je plezier!

]]>
<![CDATA[Stap eens in een luchtballon]]>https://www.happycoach.be/post/stap-eens-in-een-luchtballon66e7feb36f7c522b408fd14fWed, 16 Oct 2019 05:24:55 GMTEmilie Depuydt


Zat jij ooit al in een echte luchtballon?

Ik niet.

Maar in gedachten, maak ik heel vaak een uitstapje met een mooi gekleurde luchtballon.

Ons brein heeft een heel nuttige capaciteit, eentje die ons leven een pak makkelijker kan maken. Wij zijn in staat om vanuit verschillende perspectieven naar een bepaalde situatie te kijken.

Als je empathisch bent, dan ga je even in de schoenen van de ander staan. Je kijkt naar de wereld vanuit zijn of haar standpunt.

Daarnaast zijn nog zoveel meer perspectieven die je kan innemen.

Spelen met afstand is er één van.

Als je met je neus op een bepaalde situatie zit, dan neem je die op een andere manier waar dan als je even wat meer ruimte creëert tussen jou en de situatie.

Afstand helpt om zaken te relativeren, maar ook om makkelijker een oplossing te zien.

De positie van waaruit je naar iets kijkt, heeft een grote invloed op wat je waarneemt. Als we ergens (te) dichtbij staan, dan hebben we de neiging om daarop in te zoomen en om onze wereld te beperken tot die ene situatie.

De luchtballon kan je helpen in de kleine dingen des levens. Laatst kwam onze zoon thuis met de mededeling dat hij zijn jas kwijt was. Een jas waar ik zelf een emotionele waarde aan koppel. Ik voelde de emotie in mij opkomen toen hij het zei. Ik zag ook in zijn ogen dat hij het zelf heel erg vond. Door in mijn luchtballon te stappen, kon ik de zaak relativeren en parkeren tot de volgende dag om dan met hem mee te gaan zoeken op school. Zo konden we nog genieten van een fijne avond én alle dank aan zijn juf want zij heeft de jas teruggevonden.

Daarnaast is de luchtballon ook behulpzaam voor de grotere vraagstukken.

Het helpt je om moeilijke situaties te verwerken, om je verantwoordelijkheden beter te begrenzen én je ziet makkelijker oplossingen.

Het grote voordeel als je imaginair in een luchtballon stapt, is dat je zelf keuze hebt hoeveel afstand je wilt nemen ten opzichte van een bepaalde situatie. Te ver is niet goed, want dan voel je geen betrokkenheid meer, te dichtbij is ook niet handig want dan kan je de zaak niet relativeren.

Je hebt een afstand nodig waarbij je merkt dat JIJ meer bent dan de situatie en waarbij je voelt dat deze situatie niet bepaalt wie jij bent. Jij bepaalt hoe jij met de situatie wil omgaan.

Dat is de basishouding van #BEYELLOW, jezelf zijn zonder zever.

]]>
<![CDATA[ #BeYellow, het waarom van al dat geel]]>https://www.happycoach.be/post/het-waarom-van-al-dat-geel-beyellow66e7feb36f7c522b408fd146Thu, 22 Aug 2019 14:16:47 GMTEmilie Depuydt


Als je kijkt naar de website, als je binnenstapt in ons gebouw en als je mij ziet… dan zal de kleur geel je wellicht opvallen.

Geel doet denken aan de zon.

Licht, warmte en kracht.

De zon is een geweldige bron van licht en warmte en omdat ze erin slaagt om licht en die warmte naar de hele wereld te brengen, is ze voor mij een symbool van kracht.

#BeYellow is een uitnodiging om die eigenschappen in jezelf te erkennen en ervan te genieten.


Alles begint met een keuze. Als je ervoor kiest om ‘geel’ te willen zien in de wereld rondom jou, dan zal je verrast zijn om te ontdekken hoeveel soorten geel er zijn en hoe vaak je die kleur opmerkt om je heen. Dit doet je beseffen dat je jouw waarneming kunt sturen, jij hebt de mogelijkheid om je focus te verleggen.

En die mogelijkheid breidt zich uit naar je innerlijke wereld. Ieder van ons heeft warmte in zich, ieder heeft een bepaalde kracht in zich. Hoe meer je ervoor kiest om je aandacht daarop te vestigen, hoe sterker je verbinding wordt met die warmte en die kracht.


#BeYellow gaat over alles wat mogelijk wordt als je de aandacht verlegt van binnen naar buiten. Als de externe wereld niet langer bepaalt hoe jij je voelt, maar als jij gaat bepalen hoe jij met de externe wereld wilt omgaan.


We bieden ook korte opleidingen aan om jou te begeleiden naar #BeYellow.

#YellowAttitude is een ééndagopleiding waarbij je de shift maakt van binnen naar buiten. Je maakt verbinding met je eigen IK-kracht en je kiest van daaruit je focus voor de komende maanden.

De eerstkomende dag gaat door op 20 sept in Hoegaarden

https://www.happycoach.be/yellowattitude


#Yellow@Ibiza is een retreat van een week, in Ibiza. Hier combineren we yoga en trance medititatie. Hier leer je in de diepte wat het betekent om te leven van binnen naar buiten. Je leert contact te leggen met je innerlijke wereld, zodat je van daaruit kunt stralen aan de buitenkant.

De retreat gaat door van 28 sept tom 5 okt

https://www.happycoach.be/ibiza-retreat

]]>